Проекти‎ > ‎

Коменски

 

Коменски

Работа по проекта

  • Коменски От 5 до 9 март в град Картахена (Испания) се проведе партньорска среща по проект „Да накараме книгите да оживеят” на Спортно училище „Георги Бенковски” (Варна). Проектът е финансиран от ...
    Публикувано от 26.06.2012 г., 4:25 ч.Elena Stefanova
  • Учениците от Спортно училище „Георги Бенковски” впечатлиха гости от шест европейски държави с умението си да представят света на книгите   Учениците от Спортно училище „Георги Бенковски” впечатлиха гости от шест европейски държави с умението си да представят света на книгите     В периода 11-15.06.2012 г. в Спортно училище ...
    Публикувано от 26.06.2012 г., 4:16 ч.Elena Stefanova
Показани са 1 - 2 публикации от 2. Вижте още »
          
 
 
 
 
 
 
 

Коменски

 

Спортно училище Варна -Коменски

  

Коменски

публикувано 26.06.2012 г., 4:24 ч. от Elena Stefanova   [ актуализирано 26.06.2012 г., 4:25 ч. ]

От 5 до 9 март в град Картахена (Испания) се проведе партньорска среща по проект „Да накараме книгите да оживеят” на Спортно училище „Георги Бенковски” (Варна). Проектът е финансиран от секторна програма „Коменски“, към от програмата на ЕС „Учене през целия живот”. Училището беше представено от изявените си състезатели Джорджия Кадоглу (майстор на спорта по плуване, Лауреат на Фондация „Димитър Бербатов” ностител на 31 републикански титли със спечелени 236 медала и подобрени 48 национални рекорда), Радина Кордова (държавен шампион по баскетбол) и Димитър Цветков (републикански шампион по лека атлетика за 2011 г.). Учениците на Спортно училище се представиха достойно във всички мероприятия по време на срещата. В организираното от домакините състезание - „Битка на книгите”, се взе решение отборите да се определят чрез жребий от всички националности. Тримата представители на Спортно училище се представиха блестящо и се класираха на финалния тур съответно на първо, второ и трето място. Отборът, в който се състезава Радина Кордова, се класира първи. Победителите получиха предметни награди и грамоти. Димитър Цветков впечатли домакините и партньорите от Литва, Полша, Германия и Турция със своя филм за страната, града и училището. Презентацията на Джорджия направи силно впечатление и бе оценена най-високо от преподавателите и гостите за големите й постижения - освен в областта на спорта, и в театъра. Директорът на СУ „Георги Бенковски” Николай Владимиров и учителите, съпровождащи групата, бяха много доволни от представянето на учениците, които доказаха, че са добри както в спорта така и в науките и по-нищо не отстъпват на своите европейски връстници. Домакините бяха подготвили интересна програма, за да запознаят гостите с древната история и природните забележителности на гр. Картахена и региона. Делегациите бяха приети в кметството, където получиха уверение, че богатството на Европейския съюз са хората от различните националности и приятелството между тях. Проектът по програмата „Коменски“ постигна своята цел да обедини народите в тяхното многообразие. Той остави незабравими спомени и създаде полезни контакти между ученици и учители от шест европейски училища.

Учениците от Спортно училище „Георги Бенковски” впечатлиха гости от шест европейски държави с умението си да представят света на книгите

публикувано 26.06.2012 г., 4:12 ч. от Elena Stefanova   [ актуализирано 26.06.2012 г., 4:16 ч. ]

 

Коменски

Учениците от Спортно училище „Георги Бенковски” впечатлиха гости от шест европейски държави с умението си да представят света на книгите

 

 

В периода 11-15.06.2012 г. в Спортно училище „Георги Бенковски” беше проведена заключителната среща по проекта „Да накараме книгите да оживеят”, финансиран от Европейската програма «Учене през целия живот» и нейната подпрограма за училищни партньорства «Коменски». Проектът обедини учители и учениците от училищата СУ «Георги Бенковски» - Варна; Karl-Spohn-Realschule – Блаубойрен, Германия; Vezirköprü Anadolu Lisesi – Везиркюпрю, Турция; Šiaulių Jovaro pagrindinė mokykla – Шауляй, Литва; Publiczne Gimnazjum-Ниедзвиедз, Полша; Ies Los Molinos – Картахена, Испания.

Идеята за създаването и реализирането на проекта беше провокирана от тревожната тенденция, че много ученици в Европа срещат затруднения при четене, разбиране и създаване на текст. Учителите от шестте европейски училища се обединиха в стремежа си да търсят работещи практики, чрез които да променят тази тенденция.

По време на работните срещи учениците презентираха свои любими книги от националната и световната литература, използвайки изразните средства на различните изкуства (слово, изобразително изкуство, музика, театър, танц), ИКТ. Ръководителите на ученическите екипи със задоволство споделиха, че основните цели на проекта са постигнати. В хода на дейностите младите хора са усвоили полезни знания, умения и компетенции, потребни за бъдещата им реализация; повишили са мотивацията си за учене и за постигане на по-високи резултати, за изучаване на чужд език; подобрили са  значително уменията си за четене, разбиране и създаване на текстове;  възвърнали са  интереса си към книгите, развили са въображението и творческите си заложби.

По време на семинарите учителите обмениха идеи, опит, добри и работещи педагогически практики,  разработиха стратегии за преодоляване на проблемите, пред които се изправят в своята практика.

Посещението на исторически, културни и архитектурни забележителности в градовете домакини, запознаването с формите на съвременното изкуство, масовата и уличната култура бяха изключително полезни за осъществяването на междукултурен диалог между участниците в проекта, в резултат на който младите хора осмислиха ценността на европейското многообразие.

 Проведени бяха срещи с представители на местната власт, различни институции, медии. Делегациите от партниращите училища имаха възможността да представят своята дейност пред широката общественост.

По време на заключителната среща във Варна беше представено най-доброто, сътворено от учениците през изминалите две години, както и крайните продукти на проекта: виртуална книга, брошура, плакат, постери, електронен фотоалбум, книжка, презентационен диск в две части (добри педагогически практики и ученическо творчество). Всички те са на английски език, което позволява широкото им приложение, лесното им разпространение и продължителното им използване във времето от всички училища, включени в многостранното партньорство.

 Гостите от петте европейски държави имаха възможността да се запознаят с богатото културно и историческо наследство на Варненска област.

 Делегациите бяха приети от господин Коста Базитов, зам.-кмет, който представи пред тях програмата на Община Варна за подкрепа на образованието, спорта и проектната дейност в града.

1-2 of 2